You are not currently logged in. To receive all the benefits our site has to offer, we encourage you to log in now!

The Residences at Thomas Circle

September 2017
Member Project

THE RESIDENCES AT THOMAS CIRCLE


 

Project Mission And Vision/About The Project

Built in 1954, The Residences at Thomas Circle is located in the heart of downtown Washington, D.C., just blocks from the White House. This historic neighborhood is well-established and full of sophisticated seniors accustomed to a vibrant urban lifestyle. 

Spellman Brady and Company completed a comprehensive interior design, furniture, artwork, accessory planning and procurement management for this renovation project. A complete overhaul of the main entrance enhanced the dark, difficult to navigate lobby. Many spaces were reprogrammed in design and layout in order to give greater satisfaction for the residents, staff and visitors. 
 

Research Used And Lessons Learned

 

The lobby originally had somber aesthetics, inadequate lighting and poor wayfinding. Overall, the goal of this renovation was to create a hospitality inspired environment with a timeless, sophisticated color palette that increased natural light.
 
The renovated lobby contains a new hospitality lounge for residents and guests along with a variety of seating in the lounge. Additional seating spaces provided residents with more desirable gathering areas. Previously, resident gatherings were limited to lounge furniture or the formal dining room. In order to offer the variety of desirable areas, we created spaces that were multi-functional and designed solutions that maximized the budget to provide options for socializing. The new layout gives premium spaces back to the residents and allows them to enjoy views of the outdoors. 

One crucial goal was to improve the wayfinding and make the space more intuitive. This was accomplished through clearly defining circulation paths. The main focus was the entry to the reception desk as well as connecting the entry with the dining area and hospitality pre-function spaces. Upon entry, the previous reception desk was hidden behind a wall, making the desk hard to find and not welcoming. The updated reception area is more inviting to all who enter and utilize the Community. Removing the wall at the entrance opened up the lobby and helped guide people to the reception desk. Using floor patterns and mixing ceramic tile with carpet helped define space and circulation. The new flooring improved transitions to make the environment brighter and more senior friendly.

Light was also enhanced with a new ceiling and lighting plan which allowed for a brighter overall space. Lighter colored finishes helped to achieve a more open feeling and allowed the outdoors to come into the spaces. 
 
Since the project renovation occurred while residents were still occupying the space, the construction had to be done in four phases. We worked closely with the contractor to provide minimal disruption for the residents and staff. In addition to a multi-phased project and location in a high traffic urban historic circle, there were very limited areas of parking for contractors and installation crews, creating a logistical challenge for all involved. 
 
Updated finishes, new furnishings, window treatments and artwork have allowed residents, staff and visitors to truly enjoy the transformation allowing all to appreciate the historic architecture and the natural outdoors. The lobby is the first impression for residents and visitors and this space leaves a lasting one.

Click here to learn more.


While The Center believes that the information in this resource is valid, it has not fact-checked the information or tested any findings. The Center disclaims any warranties, expressed or implied, regarding this content.