× You are not currently logged in. To receive all the benefits our site has to offer, we encourage you to log in now.

SSM Health St. Joseph Hospital-Lake St. Louis - New Patient Tower

October 2018
Member Project

ARCH Design, Artwork & Framing



Your firms role on the project:  Artwork Consulting, Procurement, Production, and Installation


 

Project Mission and Vision


ARCH Design consulted on and managed three commissions for the newly renovated patient corridors and elevator lobby at SSM Health St. Joseph Hospital-Lake St. Louis. The renovations were part of a larger expansion that added three floors to the existing hospital near St. Charles, MO, and for which ARCH Design also provided both original artwork as well as custom framed prints.

The expansion of SSM Health St. Joseph Hospital-Lake St. Louis not only added 84 new beds, but also transformed the campus into a welcoming, hospitality-inspired setting that enhances the patient and staff experience. The new 3-story patient tower overlooks Lake St. Louis, which also provided the architecture firm Lawrence Group with inspiration for the interior design. For example, the main lobby features natural wood and ceramic finishes in soft blues, greens and neutrals that evoke the nearby lake and landscape. However, the first-floor connecting corridors remained nondescript. Lawrence Group Principal Beth Trueblood therefore reached out to ARCH Design to commission wayfinding artwork based on the lake theme. At the same time, SSM Health is a Catholic healthcare system that wished to showcase its Franciscan heritage, which emphasizes the healing qualities of nature, through the art.

The wood paneled elevator lobby proved a special challenge, since nothing could be hung on the wall and the space between the wall and the elevators was too shallow for a freestanding sculpture. ARCH Design’s consultants thus proposed an unconventional tapestry of metal objects, which is hung from the ceiling. From a distance, the work resembles a cascading waterfall, and draws patients and staff down the long corridor to the lobby. Its shimmering texture evokes the lake’s surface, while its structure resembles fishing nets. With the allusion to fishing, there is the potential to interpret the piece within the framework of Christianity, but others might simply be drawn in by the individual elements that make up the whole. Indeed, upon closer inspection, one discovers fragments of Missouri maps, which artist John Garrett included to further ground this commission in its local setting.

In addition to the piece by Garrett, ARCH Design collaborated with artists on two additional lake-themed commissions for the west corridor: a pair of wood mosaic triptychs painted with a wave-like pattern and a triptych of handmade paper pieces that likewise suggests flowing water. Overall, the distinct materials—metal, wood and handmade paper—lend a sense of warmth, animating the previously clinical spaces with a sense of the spiritual in nature.




 


While The Center believes that the information in this resource is valid, it has not fact-checked the information or tested any findings. The Center disclaims any warranties, expressed or implied, regarding this content.